Wij kunnen kunnen vanaf april tot september tuinhortensia's aanbieden. Deze planten komen uit de koelcellen of buitenvelden waar ze in bloei worden getrokken. Bijna alle tuinhortensia's zitten in 4 liter potten.
Onze hortensia's zijn goed geworteld en hebben voldoende koudeperiode gehad voor mooie bloem ontwikkeling.

Het planten van uw hortensia

Het in de tuin planten van de Hydrangea moet met enige aandacht gebeuren. Om jaren van een mooie plant te kunnen genieten is het niet verstandig een Hydrangea klakkeloos en willekeurig ergens in de tuin te planten. Kies een goede standplaats.

Veel hydrangea's kunnen slecht tegen de felle middagzon. De bloemen kunnen dan verbranden. Planten op het zuiden in de volle zon is af te raden. Een ideale plaats is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet te lang de felle middagzon.

Helemaal in de schaduw is ook niet aan te raden.

De hortensia groeit op elke grondsoort. Echter op grond met een hoge pH waarde, bijvoorbeeld op kalkrijke kleigrond, kunnen gebreksverschijnselen (geel blad) voorkomen. Als de tuin uit kleigrond bestaat is het verstandig de klei te mengen met zo'n 50-70% goede tuinaarde met turfmolm of zure potgrond . Vervolgens een ruim plantgat te maken en de plant in het mengsel te planten. De tuinaarde die wij verkopen bevat kokosvezel en klei om het vocht langer vast te houden. Turf om de grond luchtig te houden, en meststoffen voor twee tot drie maanden die langzaam vrijkomen.

Vóór het planten wordt de plant indien nodig met pot enige tijd onder water gedompeld, zodat de wortelkluit met water verzadigd raakt. De pot wordt verwijderd en de plant wordt in het ruime plantgat geplaatst, zodanig, dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder het maaiveld komt. Het plantgat en de bovenkant van de kluit wordt aangevuld met onze tuinaarde. De grond wat aandrukken, zodanig dat de plant in een kuiltje komt te staan. Hierdoor zal het gietwater later niet voor de plant verloren gaan, maar diep in de grond kunnen dringen. Na het planten rijkelijk water geven.

De hortensia groeit relatief langzaam. Om een mooie tuin te maken vinden wij het niet verstandig bij het planten uit te gaan van de uiteindelijke eindgrootte van de plant. De tuin heeft dan wel erg lang open plekken. Beter is in de loop der jaren door wortelsnoei de groei te beperken of door verplanten een andere tuinindeling te maken.

Het planten van een hortensia kan, rekening houdend met het voorgaande, door het hele jaar behalve tijdens vorstperiodes. Bij planten in de nazomer of herfst, de plant niet bemesten !