De hortensia is over het algemeen niet erg gevoelig voor aantasting door ziekten of plagen. Als de planten gezond gehouden worden hebt u weinig te vrezen.

Gezond betekent hier echter niet dat u overvloedig moet bemesten. Te rijk bemeste hortensia's, die daardoor weelderig groeien, zullen zachte bloemen en bladeren krijgen en juist die zullen een aantrekkelijk doelwit voor belagers zijn.

Waar kunnen we rekening mee houden:

Spint

De aanwezigheid van spintmijten is te zien aan kleine lichtgroene of gelige puntjes op het blad en fijn spinrag en kleine beestjes aan de onderkant van het blad. U kunt een grote aantasting voor zijn, door regelmatig de onderkant van het blad, eventueel met een loupe, te bestuderen. Komt de aantasting voor dan kunt u tijdig ingrijpen.

Ook hiervoor zijn in de tuincentra biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar.

Woldopluis of wollige dopluis

Dit is een schildluis, die in de maanden mei en juni een soort cocon achter zich aanbouwt. Het ziet er uit als een wollig spinsel. Deze luis, of eigenlijk de ei-zakjes, worden verspreid door vogels of door de wind en kan van andere planten komen. Het spinsel dat ze bouwen is wollig en ongeveer een centimeter lang, een halve centimeter breed en het bevat eitjes. Nieuwe luizen komen uit de eitjes. Ze zijn zeer moeilijk te bestrijden met chemische middelen en zullen zich gemakkelijk steeds verder verspreiden.

Er is sprake van een ernstige aantasting van groei en bloei. Als u dit ontdekt adviseren wij u direct de aangetaste plant tot de grond toe af te knippen en alle takken en blaadjes af te voeren (beslist niet op de composthoop !). Controleer de andere planten in de tuin en neem ook hierbij de nodige maatregelen

Meeldauw

Dit zijn witte schimmelplekken op bladeren en bloemen. Het zal bij hortensia's tot het najaar weinig of niet voorkomen. Wanneer de schimmel in september verschijnt hoeft u er niets tegen te doen, in het volgende voorjaar zal het niet direct terugkeren. Mocht meeldauw zich toch in de zomer voordoen, dan zijn in de vakhandel milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar.


We hebben hierboven de ziekten en plagen omschreven, die bij hortensia's kunnen voorkomen. Over het algemeen zult u er bij deze plant weinig last van hebben. Maar een aantasting is vanzelfsprekend nooit uit te sluiten. Daarom zal aandacht en controle van de plant u helpen de bloemenpracht in de tuin optimaal te doen zijn. Door bovenstaande weet u waar u op moet letten.