Planten in de tuin
Het in de tuin planten van de Hydrangea moet met enige aandacht gebeuren. Om jaren van een mooie plant te kunnen genieten is het niet verstandig een Hydrangea klakkeloos en willekeurig ergens in de tuin te planten. Kies een goede standplaats.
Veel hydrangea's kunnen slecht tegen de felle middagzon. De bloemen kunnen dan verbranden. Planten op het zuiden in de volle zon is af te raden. Een ideale plaats is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet te lang de felle middagzon.
Helemaal in de schaduw is ook niet aan te raden.
De hortensia groeit op elke grondsoort. Echter op grond met een hoge pH waarde, bijvoorbeeld op kalkrijke kleigrond, kunnen gebreksverschijnselen (geel blad) voorkomen. Als de tuin uit kleigrond bestaat is het verstandig de klei te mengen met zo'n 50-70% goede tuinaarde met turfmolm of zure potgrond . Vervolgens een ruim plantgat te maken en de plant in het mengsel te planten.
Vóór het planten wordt de plant met pot enige tijd onder water gedompeld, zodat de wortelkluit met water verzadigd raakt. De pot wordt verwijderd en de plant wordt in het ruime plantgat geplaatst, zodanig, dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder het maaiveld komt. Het plantgat en de bovenkant van de kluit wordt aangevuld met potgrond, eventueel gemengd met wat gedroogde koemest. De grond wat aandrukken, zodanig dat de plant in een kuiltje komt te staan. Hierdoor zal het gietwater later niet voor de plant verloren gaan, maar diep in de grond kunnen dringen. Na het planten rijkelijk water geven.
De hortensia groeit relatief langzaam. Om een mooie tuin te maken vinden wij het niet verstandig bij het planten uit te gaan van de uiteindelijke eindgrootte van de plant. De tuin heeft dan wel erg lang open plekken. Beter is in de loop der jaren door wortelsnoei de groei te beperken of door verplanten een andere tuinindeling te maken.
Het planten van een hortensia kan, rekening houdend met het voorgaande, door het hele jaar behalve tijdens vorstperiodes. Bij planten in de nazomer of herfst, de plant niet bemesten !
Een hortensia voor balkon of terras: een kuipplant
Als u de hortensia in een pot of teil wilt plaatsen, voor balkon of terras, is het verstandig altijd een pot, teil of kuip te kiezen van voldoende omvang. Dit niet alleen voor de wortelvorming, maar ook vanwege de grotere watervoorraad.
Neem een pot/kuip met een gat onderin voor de afwatering van overtollig water.
Ook nu wordt de plant met pot voor het planten enige tijd onder water gedompeld, zodat de wortelkluit met water verzadigd raakt. De pot wordt verwijderd en de plant kan in de kuip worden geplaatst, zodanig dat de bovenkant van de kluit enige centimeters onder de rand komt. Vervolgens vullen we de kuip met goede tuinaarde of zure potgrond, zodat de grond na aandrukken op 1 of 2 centimeter onder de rand komt. Hierdoor zal later bij het water geven het water niet meteen over de rand stromen.
Bij het zoeken van een goede plek voor de pot, kuip of teil ook weer bedenken: Niet in de felle middagzon. De hortensia zal het best gedijen in halfschaduw.
Een hortensia in de kuip heeft in voorjaar, zomer en herfst elke dag water nodig !
Een kamerplant in de tuin of kuip plaatsen
Hebt u een hortensia als kamerplant en wilt u die in de tuin plaatsen, dan hebt u hieronder wat nuttig advies:
Als u een kamerplant in de tuin of buitenkuip gaat planten moet u er rekening mee houden, dat de plant eerst moet "afharden". Dit is wennen aan de buitenomstandigheden.
Waar moet een hortensia aan wennen ?
De beste tijd om een kamerplant buiten te planten is na half mei, juni. Er is dan geen kans meer op late voorjaars nachtvorst en de plant krijgt ruim de tijd om goed door te wortelen, zodat ze de eerste winter kan trotseren. Het planten van een kamerplant in tuin of kuip gaat vervolgens op dezelfde wijze als hiervoor omschreven bij planten.
Wilt u bij voorkeur blauwe bloemen, houd daar rekening mee bij het planten!
De Hydrangea macrophylla hebben het vermogen om van kleur te veranderen. In kalkrijke grond zijn ze roze of rood en in zure grond (grond met een lage pH waarde) zullen ze blauw worden. Zie hiervoor de tekst "Blauwen"
Als u de voorkeur geeft aan blauwe bloemen of bloemschermen is het verstandig daar bij het planten of verplanten reeds rekening mee te houden. Bloemen zullen blauw kleuren als ze worden geplaatst in zure grond. Dat is grond met weinig kalk, die bovendien wat ijzer, maar vooral aluminium, bevat. Bij het planten kan speciale zure potgrond worden gebruikt of men kan turfmolm door de grond mengen.