De snijhortensia… is een Eye Catcher!

Mooi, multifunctioneel en makkelijk te verwerken: dat kenmerkt de snijhortensia (Hydrangea). Mede dankzij de grote, volumineuze bloem een blikvanger pur sang. Met deze bloem heeft elke bloemist een spectaculair product in handen voor een staaltje bloemsierkunst van de bovenste plank.

Herkomst

Van oorsprong komt de Hydrangea uit Azië (Zuidoost) terwijl ook in Noord- en Zuid-Amerika (Andesgebergte) de plant voorkomt. In de vrije natuur zijn er zo'n 80 rassen bekend. De naam stamt overigens uit het Grieks. 'Hydro' staat voor water en 'angeion' is vat of kruik en verwijst naar de bolvormige bloem na de bloei.

Assortiment

Keuze in overvloed! Er is een breed assortiment snijhortensia’s in allerlei kleuren verkrijgbaar. Er zijn bloemen met effen, intense kleuren, maar er zijn ook tweekleurige bloemen. Beschikbare kleuren zijn o.a.: alle tinten van de kleuren rood, roze (bijvoorbeeld oud roze), paars, maar ook wit, groen en blauw. Daarnaast zijn er gecombineerde kleuren zoals groen/ rood, paars/ groen, et cetera en bloemen met gekleurde randjes, bijvoorbeeld roze met een wit randje.

Classic en fresh

Uniek is het doorkleuren van de bloemen. Gedurende het seizoen veranderen de bloemen van kleur en krijgen dan een groene of roze tint, in combinatie met de kleur die ze van origine al bezaten. Deze bloemen krijgen de benaming ‘classic’. Doorgekleurde bloemen kenmerken zich door de lange houdbaarheid en de mogelijkheid om ze te drogen. Goede kwaliteit doorgekleurde bloemen worden alleen in Nederland geteeld. Bloemen die nog niet zijn doorgekleurd worden ‘fresh’ genoemd.

Steellengte

En dan natuurlijk de steellengte. Er zijn snijhortensia’s met een steel van 30 tot 50 cm, maar de meest spectaculaire exemplaren zijn die met een steellengte van 80 cm en meer.

Verkrijgbaarheid

De piekperiode valt in de periode juni tot november. In de winter is er geen aanvoer. De ‘fresh’ (verse) bloemen zijn vanaf half mei verkrijgbaar tot en met september De ‘classic’ (doorgekleurde) bloemen zijn verkrijgbaar vanaf mei/ juni tot en met november.

Verzorging

Hoe geniet u zo lang mogelijk van de Hortensia in uw boeket of vaas?

Goed:
Snijd de Hortensia schuin af
Gebruik warm water (tot 40 - 50 °c)
Gebruik snijbloemenvoeding

Fout:
De Hortensia lang droog laten liggen
De vaas op een vloer met vloerverwarming zetten
De Hortensia afknippen in plaats van afsnijden
Koud water gebruiken in de vaas
Een vieze vaas

Wat te doen bij

Een slap hangende of zachte Hortensia? Haal de Hortensia uit de vaas, snij de bloem opnieuw goed af en zet hem (opnieuw) in goed warm water. Vaak komt de Hortensia binnen een uur weer helemaal bij.

Nemen de bloemen geen water meer op en wordt het blad slap? Verwijder dan het blad van de bloemstelen en haal het water uit de vaas. Zet de bloemen terug in de vaas zonder blad en water. De bloemen zullen dan naar verwachting in z’n geheel opdrogen en kan men er nog maanden plezier van hebben.